«Είναι επικίνδυνο να υποδεχόμαστε πρόσφυγες: το αποδεικνύει η Σουηδία, μία χώρα ιδιαίτερα φιλόξενη, που μόλις υπέστη επίθεση», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ ενώπιον πλήθους στην Φλόριντα. Μόνο που αυτή η επίθεση δεν έγινε ποτέ.

Αμεση ήταν η αντίδραση της Στοκχόλμης, με τη σουηδική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον να ζητά διευκρινίσεις για το τί εννοούσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, όταν αναφέρθηκε σε σοβαρό γεγονός κατά το οποίο απειλήθηκε η δημόσια ασφάλεια.

«Θέλουμε να υπάρξει σαφήνεια για το περιστατικό στο οποίο αναφερόταν. Διερωτόμαστε σε τι αναφερόταν» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Σουηδίας Καταρίνα Αξελσον στο σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων TT.

Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών «κατασκευάζει» τρομοκρατική ενέργεια, ψεύδεται δημοσίως υπεραμυνόμενος του αντιμεταναστευτικού του διατάγματος, και όλα αυτά κατηγορώντας ταυτόχρονα τα μέσα ενημέρωσης της χώρας του ότι είναι «ανέντιμα» και «εχθροί των Αμερικανών».

«Ο γιος μου έριξε το χοτ-ντογκ στη φωτιά… »

«Κοιτάξτε τι συμβαίνει στη Γερμανία, κοιτάξτε τι συνέβη χθες βράδυ στη Σουηδία. Η Σουηδία, ποιος θα το πίστευε; Η Σουηδία. Δέχθηκαν πολλούς πρόσφυγες, και τώρα έχουν προβλήματα όπως δεν το φαντάζονταν ποτέ» είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια επιθετικής ομιλίας του στην Φλόριντα, υπερασπιζόμενος την πολιτική του κατά των προσφύγων.

Αναφέρθηκε επίσης στις επιθέσεις, πραγματικές αυτές, των Βρυξελλών, της Νίκαιας και του Παρισιού.

Εκπρόσωπος του Τραμπ δεν ανταποκρίθηκε, σε πρώτο χρόνο, σε αίτημα για διευκρινίσεις εκ μέρους του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP).

Πολύ γρήγορα, η λανθασμένη πληροφορία έκανε τον γύρο του Twitter υπό τα χάσταγκ #lastnightSweden (χθες βράδυ στη Σουηδία) και #SwedenIncident (συμβάν στη Σουηδία).

Ο σουηδός πρώην πρωθυπουργός Καρλ Μπιλ άνοιξε πυρ: «Η Σουηδία; Επίθεση; Τι κάπνισε;»…

Ο Γκούναρ Χόκμαρκ, σουηδός ευρωβουλευτής, απάντησε στο tweet ενός συμπατριώτη του, λέγοντας: «Χθες βράδυ στη Σουηδία, ο γιος μου έριξε το χοτ-ντογκ του στη φωτιά της κατασκήνωσης. Είναι πραγματικά θλιβερό».

«Αλλά πώς μπορούσε να το ξέρει [ο Τραμπ];» αναρωτιέται ο βουλευτής στο σχόλιό του.

Αλλα tweets χλεύασαν τον Τραμπ, δημοσιοποιώντας υπό την επωνυμία «μυστικό σχέδιο για επίθεση στη Σουηδία» οδηγίες συναρμολόγησης επίπλων IKEA.

Η επίσημη ιστοσελίδα @sweden, την οποία διαχειρίζεται κάθε εβδομάδα και ένας διαφορετικός σουηδός πολίτης, έλαβε περίπου 800 ερωτήσεις μέσα σε τέσσερις ώρες.